زبان - فارسی

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

استابلایزر

استابلایزر چیست؟

به دلیل افزایش مشترکان برق شهر و به دنبال آن افزایش تعداد دستگاه های برقی و یا اشکال در توزیع درست برق، ممکن است ولتاژ برق شهری از میزان 220 ولت، بالاتر یا پائین تر رود. این تغییرات می تواند منجر به آسیب هایی به قسمت ها یی همچون موتور ، کمپرسور ، پاور یا… دستگاه ها گردد . به همین منظور برای حفاظت از لوازم برقی بویژه یخچال ، تلوزیون های  LCD,LED،تجهیزات اداری ، تجهیزات پزشکی ، سیستم های روشنایی وسیستم های ایمنی ، کولر گازی ، لباسشوئی ، سیستم صوتی و تصویری و کامپیوتر و… می بایست از استبلایزر استفاده نمود .

این تغییرات می تواند منجر به آسیب هایی به قسمت ها یی همچون موتور ، کمپرسور ، پاور یا… دستگاه ها گردد . به همین منظور برای حفاظت از لوازم برقی بویژه یخچال ، تلوزیون های  LCD,LED،تجهیزات اداری ، تجهیزات پزشکی ، سیستم های روشنایی وسیستم های ایمنی ، کولر گازی ، لباسشوئی ، سیستم صوتی و تصویری و کامپیوتر و… می بایست از استبلایزر استفاده نمود .

تفاوت استابلایزر با محافظ

دستگاه محافظ ، فقط دارای یک برد الکترونیکی است که به هنگام بالا و یا پائین بودن ولتاژ برق شهر از حدتعریف شده برق را قطع می نمایند و نیز دارای یک مدار تاخیر جهت وصل مجدد برق شهر با زمان معین می باشند که این سیستم به دلیل بدوی بودن آن محافظ مطمئن وکاملی برای دستگاههای مصرف کننده نیست.

استابلایزر با تغییرات ولتاژ، برق را قطع نمی کند. بلکه ولتاژ را در محدوده مشخصی از نوسانات، اصلاح می نماید.

استابلایزر با دارا بودن ویژگی هایی که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده محافظ بسیار مطمئن برای لوازم برقی می باشد:

  • تثبیت برق شهر :  برق شهر دارای نوسانات ولتاژ است، به همین دلیل استفاده از استابلایزر میتواند با تثبیت ولتاژ به میزان قابل توجهی عمر و راندمان دستگاه های مصرف کننده را بالا ببرد.
  • محافظت در مقابل اتصال کوتاه : اگر به هر دلیلی اتصالی در خروجی و یا مدارات داخلی استابلایزر اتفاق بیافتد بلافاصله دستگاه به صورت اتوماتیک توسط میکروکنترلر تعبیه شده ، خروجی را قطع نموده و از بروز هرگونه ایراد و مشکل برای مصرف کننده جلوگیری می نماید .
  • کاهش هزینه مصرف برق : افت ولتاژ برق شهر باعث اختلال در عملکرد دستگاه ها شده و قدرت نامی و راندمان الکتروموتور را به حد قابل توجهی کاهش می دهد که باعث پایین آمدن دور الکترو موتور و گرم شدن آن خواهد شد و به تبع آن تلفات انرژی افزایش می یابد و در نهایت برق زیادی را مصرف می کند که پیرو نظریه کارشناسان این امر ، در بعضی از مواقع افزایش مصرف برق تا 25% نیز می باشد .
  • محافظت در مقابل رعد و برق و های ولتاژ(High Voltage) و نوسانات لحظه ای و اسپایکها

استابلایزر رله ای

ترانس با استفاده از رله هایی که سر های خروجی سیم پیچ ها را متناسب با ولتاژ برق شهرتعیین می کند ، برق را به صورت پله ای اصلاح می کند .

استابلایزر سرو موتوری

ترانس در این مدل به صورت حلقوی بوده و به جای رله ، تغییرات ولتاژ برق شهر با استفاده از یک به اصطلاح جاروبک، روی ترانس که به صورت هوشمند کنترل می شود، اصلاح می گردد .

چرا فاران استفاده از استابلایزر های رله ای را توصیه می کند؟

محدوده تصحیح ولتاژ خروجی در استابلایزرهای رله ای % 220+8 می باشد و محدوده قابل قبول مصرف کننده ها % 220+10لذا عملکرد استابلایزر های رله ای در پنجره ولتاژ خروجی با مصرف کننده مطابقت دارد . استابلایزرهای سرو موتوری به دلیل عملکرد مکانیکی بازوی اصلاح کننده، دارای تاخیر در اصلاح ولتاژ خروجی در صورت تغییرات ناگهانی وسریع برق شهر هستند. لذا این نکته در شرایط برق شهر ایران( به خصوص مناطق صنعتی و جنوب کشور که نوسانات به دلیل کولر های گازی و بار های القایی سنگین ، بالاست) بسیار حایز اهمیت است.همچنین در استابلایزر های سرو موتوری خرابی از نوع زغال ، سیم پیچ و اهرم می باشد ، که از هزینه تعمیرات بالاتری برخوردار است.

نکته منفی که در گذشته در استابلایزر های رله ای وجود داشت موضوع جرقه زنی در زمان تغییر پله های استابلایزر بودکه با عمل کردن در نقطهصفر ولتاژی این موضوع نیز مرتفع گردیده است .

لازم به ذکر است هیچ یک از دو تکنولوژی رله ای و سرو موتوری کنترلی بر تغییرات فرکانس برق شهر و یا اصلاح آن ندارند .

مشخصات فنی استابلایزر های فاران

 استابلایزر های فاران از نوع رله ای با گام 15 ولتی هستند.